dimarts, 10 de maig del 2011

13. Àngel Guimerà

Àngel Guimeràva néixer l'any 1845 a Santa Cruz de Tenerife.La mare era canària i el pare era un comerciant català que va viure a l'illa. La família es va mudar al Vendrell, un poble de la costa tarragonina, allà Guimerà es va anar acostumant a la llengua catalana encara que continuà trobant a faltar les Canàries. Això el va marcar i es reflecteix en les seves obres. Alguns dels seus personatges són mestissos i pertanyen a dos mons culturals oposats.
Als 25 anys se sentia del tot català. Es va incorporar al moviment de la Renaixença.
Va morir el 1924.
És el dramaturg més important de la literatura catalana al segle XIX. 
Les seves obres més importants són:
- Mar i cel (1888)
- Maria Rosa (1894)
- Terra baixa (1896)
- La filla del mar (1900)
Les seves obres teatrals són de caràcter romàntic, pretenen provocar una forta impressió al públic per despertar grans emocions i sentiment.
L'obra de Guimerà participa de la tragèdia romàntica i del drama romàntic de caire realista.
La tragèdia romàntica: Escrita en vers i en un to solemne, és de ambientació històrica, narra fets excepcionals plens de violència i passió però se centren en personatges singulars. Són personatges molt apassionats i idealitzats. Mar i cel és un bon exemple.
El drama romàntic: Escrit en prosa i en un to més natural, és de ambientació de l'època de Guimerà i tracten fets quotidians. Els personatges són d'aparença més realista, però els protagonistes es veuen posseïts per grans pressions i per això també desemboquen en un final tràgic. Uns exemples serien Maria Rosa o La filla del mar.



Mar i Cel (1988) Festa del pirates

1 comentari:

  1. am văzut comentarii de la oameni care au primit deja împrumutul de la domnul Benjamin Lee un ofițer de împrumut care îmi oferă împrumut la rata de 2 roi și am decis să aplic sub recomandările lor și doar 5 zile am confirmat în propriul cont bancar personal un total suma de 90.000 USD pentru care am solicitat. Aceasta este într-adevăr o veste minunată și îi sfătuiesc pe toți cei care au nevoie de un împrumutat de împrumut real să aplice prin e-mailul lor: 247officedept@gmail.com sau whatsapp: + 1-989-394-3740. Sunt fericit acum că am obținut împrumutul pe care l-am solicitat.

    ResponElimina