dimarts, 30 de novembre del 2010

8. Fets recents a la nostra vida.

Esport

Un 2 de maig del 2009... 
Un equip anomenat Futbol Club Barcelona va jugar un partit històric al gran camp del Real Madrid, al Santiago Bernabeu on el Barcelona es va imposar per 2-6, un resultat històric.
A la meva companya i a mi, que som "culés" ens ha marcat molt a la nostra vida aquest resultat.






I un 30 de novembre del 2010...
El Futbol Club Barcelona va tornar a jugar el "Clàssic" contra el Real Madrid i es va imposar al Camp Nou per 5-0 un marcador que es va repetir al 8 de gener del 1994. Un resultat "APUSTUFLANT"!

'Orgasmo' culé en el Camp Nou!

 

 

 

 

 

 

Aquesta foto i aquest títol prové el diari digital esportiu sport.es A la foto els jugadors del Futbol Club Barcelona celebran un dels 5 gols marcat ahir 29 de novembre del 2010. 


1 x 1 del Futbol Club Barcelona  (fet per sport.es)

Víctor Valdés, 10. Cómodo. Uno de sus partidos más plácidos desde que juega en el primer equipo. El Almería o el Gijón atacaron más que el Madrid. De hecho no le llegó ningún balón entre los tres palos. Tuvo un rifi rafe con Cristiano.

Alves, 10. Alucinante. Físicamente está un escalón por encima del resto de mortales. Volvió loco a Cristiano, desesperó a Di María, empanó a Benzema y todavía tenía fuerzas para subir al ataque. Sobrehumano.

Piqué, 10. Wakaperfecto. Uno de los partidos más redondos del central catalán. Estuvo sublime en la anticipación, completo en el juego aéreo y solvente en la salida de balón. Benzema le debió pedir al menos un autógrafo como recuerdo.

Puyol, 10. Heroico. Ser el capitán de un 5-0 es entrar en la historia por la puerta grande. Carles hace tiempo que se merece un monumento. Nadie como él representa la garra, el esfuerzo y el sacrificio de un equipo nacido para hacer feliz a la culerada.

Abidal, 10. Descarado. Entró por su banda como Pedro por su casa. La verdad es que lo tuvo fácil porque Sergio Ramos le dejó una auténtica autopista. Se unió a la fiesta ofreciendo también espectáculo en los pases.

Busquets, 10. Corsario. Como los buenos piratas se dedicó a hacer estragos por el mediocampo robando carteras allá por donde iba y desesperando a sus enemigos con sus incursiones. Su juego fue tan vehemente como letal.

Xavi, 10. Divino. Que busque ya el lugar de la estantería donde pondrá el Balón de Oro porque es suyo. Abrió el marcador con un gol sublime, llevándose el balón de tacón y levantándoselo finamente a Iker. ¡Xavi, gracias por existir y ser culé!

Iniesta, 10. Crack. Si hay un jugador que representa la elegancia y la clase en el fútbol ese es Andrés. Realizó tantos tacones y tantos pases que al final parecía que había once Iniestas en el campo. Les volvió locos.

Pedro, 10. Oportuno. El canario rayó la perfección. Marcó un gol gracias a una asistencia de Villa y a un error garrafal de Casillas. Lo mejor no fue su tanto sino la forma en que trabajó durante el partido. Acabó con rampas.

Messi, 10. Colosal. Le faltó el gol, pero dio dos asistencias que hubiera firmado Xavi. Villa le estará eternamente agradecido. Hizo lo que quiso en el campo gracias a su calidad. Sergio Ramos se lo hizo pagar con una falta brutal.

Villa, 10. Letal. Ahora se debe estar preguntando ‘El Guaje’ a quién se refería Mourinho cuando para defender a Benzema dijo que había otro delantero que había costado mucho dinero y que no marcaba. Dos golitos...
Política

Aquest diumenge 28 de novembre del 2010 es van celebrar les eleccions a Catalunya on CIU es va imposar amb claredat amb 62 escons. En segon Lloc el PSC va quedar amb 28 escons i darrere, tots els altres partits polítics.

dimarts, 9 de novembre del 2010

6.2 Diari ARA.

DIARI ARA, www.ara.cat
Creiem que és una bona idea això de poder crear un diari en català per internet. Té totes les comoditats desitjades en un diari online.


Antoni Bassas:

Exlocutor de Catalunya ràdio on presentava els matins, ara està treballant a tv3,
d'enviat especial a Washington, on hi viu i treballa. És periodista i accionista del diari ARA. 

El diari que m’agradaria 

 Xavier Bosch: 

Xavier Bosch és un periodista que treball a la cadena de televisió de tv3 i presenta un programa de política que es diu Àgora. És periodista i accionista del diari ARA.

Ara, a totes 

  

 

 

 

 

 

Albert Om: 

Albert Om és un periodista de tv3 que acaba de presentar un nou programa anomenat El Convidat, on va a casa de gent coneguda i hi passa un cap de setmana amb ells. Molt conegut també  pel programa que presentava a la tarda, El Club. Aquest any presentarà la Marató de tv3. És periodista i accionista del diari ARA.


Ara, ARA 

Toni Soler:

Toni Soler és el director dels programes d'humor de tv3, Crackòvia i Polònia. Ell és humorista i periodista. És periodista i accionista del diari ARA.

Temps de canvis, noves eines  

Carles Capdevila:

És el director del diari ARA. Sortia en el programa de l'Albert Om, el Club.

Una il·lusió boja, una responsabilitat total 

Oriol Soler:

És el president del dirari ARA. Una persona molt important en aquest diari.


Un diari ara? 

dimarts, 2 de novembre del 2010

6.1 El tractament de les notícies

Sport - http://www.sport.es/

 El diari Sport, destaca el partit d'avui a les 20:45 contra el Copenhague i en el titular li dóna un missatge a Leo Messi, li diu que marqui més d'un gol una altra vegada. 

Messi, a golear otra vez al Copenhague


 

  









La efectividad del astro ha permitido solventar los 
diferentes escollos que se han presentado en la liguilla.



El mundo deportivo - http://www.elmundodeportivo.es/

En el diari El mundo deportivo, com a titular, destaquen a Leo Messi, jugador del FCBarcelona, i diuen que apunta per marcar el seu gol 100  en l'era de Josep Guardiola , entrenador del FCBarcelona, contra el Copenhague . En la foto surt senyalant cap al cel celebrant un dels seus 100 gols.
   



 









Un gol le basta a Leo Messi para llegar al centenar 
con Pep Guardiola y superará a Rivaldo como 'pichichi' 
internacional del club



Marca - http://www.marca.com/

dimarts, 26 d’octubre del 2010

5. Ramon Llull

 









5.1 Biografia

Va néixer a Mallorca el 1232. Va ser patge del Jaume el Conqueridor quan tenia 14 anys.
Al 1257 es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills, Domènec i Magdalena. Cap als trenta anys va tenir quatre aparicions de Crist crucificat i a partir d'aquí la seva vida va canviar radicalment. Va sentir-se cridat per Déu, va deixar la bona vida i es dedicà a convertir els infidels mitjançant la persuasió, a escriure llibres i a demanar a les autoritats la fundació de monestirs.
Va anar a peregrinar per Terra Santa (1265) i un esclau moro li va ensenyar la llengua àrab. Va estudiar llatí, la filosofia musulmana i la filosofia i la teologia cristiana antiga.

5.2 Obres

Ramon Llull va esriure 265 llibres, això sense contar d'altres. Cinc d'elles són:

- El llibre del gentil (1274-1276)
- La blaquerna (1283)
- Llibre de les meravelles (1287-1289)
- Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte (1304, en llatí)
- Vida coetània (1311)

5.3.1 Breu fragment d'una obra de Ramon Llull

Llibre d'Evast e Blanquerna 

Un jorn s’esdevenc que·l cavaller, tot sol en son cavall, guarnit d’aquelles armes que havia acostumades a portar, féu asalt en un castell que era d’un dona que havia molt bella filla. Ventura fo que lo cavaller atrobà la donzella fora les portes del castell, ab d’altres donzelles; e pres aquella e·n lo coll de son cavall la posà, a força de la donzella e de totes les altres, e entrà-se’n ab ella en lo gran boscatge. 

5.3.2 Suggeriment del fragment escollit

És un text que parla d'un cavaller que cavalca intentant cercar una donzella i en tria la millor i se l'emporta.  
5.3.3 Bibliografia

- http://www.visat.cat/traduccions-literatura-catalana/fra/fragments/140/7/0/5/classics-medievals/ramon-llull.html
- http://www.xtec.cat/~jquintan/llull98/biogrcat.htm 
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Llull

dimarts, 19 d’octubre del 2010

4. Collarets de llum

4.1. Biografia del poeta.


Miquel Martí i Pol va nèixer el 19 de març de 1929 a Roda de Ter i va morir l'11 de novembre de 2003 a Vic, Barcelona.
Als catorze anys va començar a treballar a les oficines de la fàbrica tèxtil Tecla Sala, on treballava la seva mare.Als 19 va caure malalt de tuberculosis pulmonar, cosa que l'obliga a passar un any al llit.
Al 1956 es casa, amb qui tindrà una filla el 1958 i un fill el 1965. Comença a traduir i inicia una sèrie d'activitats públiques.
Al 1970 li apareix al poeta una esclerosi múltiple que farà que abandoni la fàbrica al 1973.
Mor la seva dona al 1984 i es torna a casar amb Montserrat Sans el 1986.
La seva obra ha estat traduïda al castellà, asturià, portuguès, alemany, anglès, italià, holandès, hebreu, eslovenc, búlgaro, rus i japonès.




          
 Collarets de llum - Rauxa


Lletra:

Collarets de llum
Quan la tarda fina;
si el rostoll s’adorm
tot és de joguina.

Un estel petit
obre l’ull i parla
on serà l’amor
que no puc trobar-la.

On serà l’amor
fa la lluna bruna
l’he cercat per tot
que n’estic dejuna.

I l’amor ocult
entre
satalies*riu que riu content
de ses traïdories.

Collarets...

Prou l’estel petit
i la lluna clara
cercaran l’amor
més i més encara.

Se’n riuran els camps
i les ribes pures
i els pollancs i el riu
i el pla i les altures.

Se’n riuran els grills
i els ocells cantaires
i el vent remorós
i els follets rondaires.

I ell, entaforat
entre
satalies*contarà a la nit
noves traïdories.

Collarets de llum...


dimarts, 5 d’octubre del 2010

3. Preparació per el debat del 4rt cinturó.



El Quart Cinturó de Barcelona és el projecte d'una nova autovia entre Sant Celoni i Abrera. De fet, seria el primer tram de l'anomenat Eje Prelitoral Catalán que, paral•lel a l'actual autopista A-7, aniria des de la frontera francesa fins al País Valencià. L'execució d'aquest projecte depèn del Ministerio de Fomento, (abans, MOPTMA, Plan director de infraestructuras 1993-2007) i té el beneplàcit de la Generalitat de Catalunya, que l'inclou en el Pla de carreteres de Catalunya. El projecte per a la construcció del Quart Cinturó, l'anomenat Estudi Informatiu, va ser adjudicat el 18 de gener del 1996. El Ministeri de Foment té tot el projecte acabat de fa temps, però per començar sols han exposat una part, la que correspon al tram d'Abrera a Terrassa, la resta, l'amaguen.

dimarts, 28 de setembre del 2010

2. Textos, arguments i debats

1a tasca- Anàlisi del text


Avui

Aquest text té cohesió, ja que repeteix la paraula quart cinturó en totes les frases per assegurar la comprensió de la notícia, però per no repetir altres mateixes paraules, utilitza termes diferents, això rep el nom de substitució lèxica. Utilitza pronoms enlloc de tronar a fer servir tot l'element aparegut abans, rep el nom de substitució pronominal. Es veu amb claretat que hi han el·lipsis, així suprimeixen elements que ja estan sobreentesos. També apareixen connectors per relacionar i enllaçar les frases. Està ben organitzada, la puntuació, el punt i apart, les comes i els punt i seguit.
És coherent, té les idees ben organitzades i amb un ordre adequat encara que doni a entendre dues idees diferents.
Adequació, és de situació formal perquè és un article d'un diari.
També està la correcció lingüística, una altra propietat textual, i hi apareix correctament. No hi ha faltes d'ortografia en tot el text.

1. Viquipèdia



1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Sí, quasi cada vegada que fem algun treball. No, mai.

2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
No, no en tenim ni idea.

3. En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col·laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:

a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa?
La gent professional de l'àrea de la llengua. Tothom hi pot escriure.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?
Que no estan obligats a fer-ho i que, supososem, no es paga. Els mourà l'interès que tinguin pel tema que tractin i si creuen que estan ben informats i volen donar a conèixer als demés el que saben.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
No, està clar que pot ser, si cobres, t'esforces més, però pot ser que tinguis la il·lusió o l'entusiasme de fer un treball que t'agradi sense cobrar.


4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?
Doncs que no està gens malament que hi hagin 250.000 articles i més si ha estat la segona en tindre després de l'anglesa. Ens sembla molt be que hagi prosperat tant i que cuntinuï així.

5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
L'han vedat perquè els estudians que recorrien a la viquipèdia la utilitzen com a excusa pels seus errors ja que hi pot publicar-hi qualsevol persona i pot publicar coses incertes.

6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Pensem que és un blog que està molt ben fet i amb molta informació i que el que ho hagi fet sabia del que parlava i s'ha esforçat. No ens podem fiar de tot el que posin, ja que la gent diu moltes bestieses.

7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?
Un ull que deu voler dir que són molt observadors.

Presentació.

Nosaltres som el Genís López i l'Alejandra Carvallo, dos estudiants de l'escola industrial d'arts i oficis de Sabadell. Estem disposats a treballar amb les condicions que hi hagin i en tot moment prometem que el blog s'actualitzarà 3 cops a la setmana. Esperem que gaudiu com nosaltres estem gaudin al construir-lo.